default_mobilelogo

Inledning .......................... 1

Introduktion:
Vad är ett schackproblem? 5

Bakgrund:
Schackproblem och Problemschack 9

Underhållande att lösa ................21

Traditionella problem:
Förvänta dig det oväntade 25

Retroproblem:
Vem stängde in hästen? 37

Bevispartier:
Schackproblemens Rubiks Kub 47

Seriedragare:
En ensidig historia 57

Skönt att skåda .....................65

Hjälpmatter:
Det möjligas konst 69

Geometriska problem:
En ren formsak 79

 

Spännande att utforska ...............89

Fantasiproblem:
Bland gräshoppor och flyktiga pjäser 93

Rekordförsök:
På gränsen till det omöjliga 103

Bakom kulisserna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .115

Begrepp:
Ett försök till förförelse 119

Teman:
Ortodox nötning eller paradoxnjutning 127

Praktik:
Att skapa ett schackproblem 139

Epilog ...........................147

För dig som vill läsa mer 151
Schacknotation och tecken 153
Några tackord 155 

Bland gräshoppor och nattryttare (Schacksnack)

Schacksnack har en recension kallad Bland gräshoppor och nattryttare. Här skriver man bl.a.

"När man läser och begrundar denna bok är det en helt ny vokabulär i en ny värld som öppnar sig för den som dristar sig till att skaffa detta magnifika alster samt läsa igenom den läsarvänliga prosan. Det finns nog ingen bättre bok på vare sig svenska eller engelska som pedagogiskt och insiktsfullt presenterar problemschackvärlden för den oinitierade. Även schackspelare som har full koll på schackreglerna men som med årens lopp utvecklat vissa böjelser för vad man ska tycka om, respektive inte tycka om, inom schack kommer att få en helt ny syn på vad schack kan vara eftersom det tänjs rejält på gränserna i denna esoteriska värld med otaliga typer av schackproblem. Den här boken rekommenderas för den som söker en guide som reservationslöst presenterar sitt vetande om denna, för oss ”vanliga” schackspelare, främmande värld."

 

Vägen till schackkonsten (Bo Sjögren)

Bo Sjögren har också skrivit om boken i sin blogg bosjo surrar under rubriken Vägen till schackkonsten. Han beskriver innehållet i boken så här:

"Jag tycker man kan hitta åtminstone tre »linjer», tre dimensioner i boken.

Den första dimensionen står problemen för. Göran behandlar inte bara traditionella problem (dvs direkt-, själv- och hjälpmatter) utan även fantasiproblem, seriedragare och så kallade retroproblem...

Den andra dimensionen är olika aspekter på schackproblem. Som Göran påpekar i sin inledning har han valt att inte bara ta med problem som är trevliga att lösa, utan han har också försökt beskriva hur ett schackproblems något abstrakta »skönhet» uppstår, och dessutom berättar han lite om själva hantverket bakom ett problems tillblivelse.

Den tredje dimensionen, slutligen, är Görans väg genom problemkonsten, från lösare och betraktare till problemkompositör och domare; han ägnar ett inledande kapitel åt sin introduktion i problemvärlden i mitten av 90-talet, och i resten av boken hittar man Görans problem på sina naturliga platser i denna värld. Det är nog riskfritt att anta att Göran hoppas att hans bok ska inspirera någon att ta en liknande rutt."

 

 

 

 

I vanligt pappersformat

Boken kan beställas direkt från förlagets hemsida

   https://shop.books-on-demand.com/hobby-fritid/problemschack-bradets-konst-och-magi/

eller från någon av de vanliga nätbokhandlarna, t.ex

   Adlibris [direktlänk], Bokus [direktlänkeller CDON [direktlänk]

Dessutom finns boken hos de svenska schackbokhandlarna. Både Schackhandeln och Svenska Schackbutiken har den i sina webbshopar.

Som e-bok

Som e-bok finns boken att köpa på en mängd olika ställen på nätet. Förutom de ovan nämnda nätbokhandlarna (Adlibris, Bokus eller CDON) kan man även hitta den på bl.a.

muntligt.se [direktlänk]

load2read [direktlänk]

bokii.se [direktlänk]

bokborgen.se [direktlänk

 

Det här är en bok för dig som gillar problem och problemlösning, som uppskattar eleganta och smarta lösningar och som har intresse och grundläggande kunskaper om schack.

Det är också en bok för dig som spelar eller har spelat schack, men som kanske tycker att själva tävlingsmomentet inte är lika intressant längre. 

Det handlar om problemschack, det område inom schacket där man sysslar med att konstruera schackproblem: intressanta och spännande situationer och probleminställningar från schackets värld med eleganta och kanske överraskande lösningar.

I denna introduktionsbok ger författaren en personligt färgad överblick över området. I ett antal fristående kapitel beskrivs, med flitig användning av exempel, ett antal olika typer av schackproblem – allt från konventionella ”matt i 2 drag” till deckarnötsliknande retrograd analys, femtonspelsartade seriedragare och rena fantasiproblem. Även skaparprocessen och idéerna bakom ett schackproblem tas upp. 

För den intresserade problemlösaren ges möjligheten att själv lösa de flesta problemen. För den som inte vill göra det går det lika bra att läsa boken rakt igenom, utan något bräde framför sig. Ty detta är minst lika mycket en läsebok om schackproblem som det är en konventionell problemsamling. Men oavsett hur just du väljer att använda boken kan du räkna med många timmars spännande upplevelser och ett sug efter mer. Och det är också bokens mål: att visa upp vackra och intressanta problem med syfte att väcka intresse för området problemschack.

 

Bonusproblemen:

Problem 1: Svart börjar och hjälper vit att göra matt i 3 drag. Två lösningar

Lösning:

1.Tc4 Sg2 2.Kd5 b4 3.Dd6+ Sf4# och
1.Te3 Sf5 2.Dd3 Sg7 3.Kd4 Se6#

 

Problem 2: Flyktiga pjäser (volage)
a) Svart börjar och hjälper vit sätta matt i 3 drag
b) Vit börjar och hjälper svart sätta matt i 3 drag

Lösning:

a) 1.Ke6+ Kf4 2.Sb6(=vit) Sc8 3.Td5(=vit) Td6#
b) 1.Kf5 f6(=vit) 2.f7 Kc6+ 3.Ke6 te5# 

 

Problem 3: Hur har denna ställning uppkommit efter svarts 16:e drag

Lösning:

1.d3 Sf6 2.Lh6 gxh6 3.g4 Lg7 4.g5 Sg4 5.g6 Lc3 6.bxc3 0-0 7.g7 h5 8.gxf8L Kh8
9.Lh6 Dg8 10.Le3 Dg5 11.Lxa7 Dc5 12.Lb6 Ta6 13.La5 Tg6 14.Lb4 Tg8 15.La3 Tf8 16.Lc1 Kg8